Doğal afetler arasında en tehlikeli ve tahmin edilemez olan şüphesiz depremlerdir. Bu doğa olayları can ve mal kayıplarına yol açabilir ve yaşadığınız bölgeye bağlı olarak büyük çapta yıkıma yol açabilir. Ancak depreme karşı alınabilecek önlemler ile hem kendinizi hem de sevdiklerini bu afetten koruyabilirsiniz. Peki depreme karşı alınabilecek önlemler nelerdir? Gelin birlikte bakalım.
Evinizin Deprem Dayanıklılığı Anlamak İçin Nelere Bakılır?
Yapı uzmanları tarafından gerçekleştirilen dayanıklılık hiç şüphesiz oldukça önemlidir. Ancak bu testler bina ile ilgili her konu hakkında doğru bilgi vermeyebilir. Peki evinizin dayanıklılığı için nelere bakmalısınız? Gelin birlikte öğrenelim.
Binanın Yaşı: Bir yapının hangi deprem yönetmeliğine göre yapıldığını binanın yaşından anlaşılmaktadır. 1999’da yaşanan büyük deprem felaketinin ardından yönetmelikte büyük bir değişikliğe gidilmiş ve binaların daha sağlam ve dayanıklı olmaları zorunlu tutulmuştur. Bu sebeple binanın yaşı her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Zemin Durumu: Doldurma zemin ile yapılan veya dere yatağında bulunan binalar hiç şüphesiz depreme karşı oldukça savunmasızdırlar. Sert zeminlerde bulunan yapılar ise nispeten daha dayanıklı olarak kabul edilmektedirler. Tüm bunların dışında binanın temelinde yer altı sularının bulunup bulunmadığına da dikkat edilmelidir. Eğer ki temelde yer altı suyu bulunuyorsa motopomplar kullanılarak temelden çekilip dışarı atılmalıdır. Bu noktada kullanılan malzemelerin kalitesi de göz önünde bulundurulmalıdır.
Onaylanan Projeye Uygunluk: Yapılar mutlaka onaylanan proje göz önünde bulundurularak inşaa edilmeli ve daha sonraki süreçlerde de projeye bağlı kalınmalıdır. Binaya inşaat bittikten sonra kat çıkılması, asansör yapılması ve kolonların kesilmesi gibi proje dışında gerçekleştirilen uygulamalar çok ciddi güvenlik sorunlarına yol açabilir. Eğer ki yaşamış olduğunuz binada böyle bir sorun ile karşı karşıyasınız mutlaka uzman birisinden yardım almanız gerekmektedir.
Kiriş ve Kolon Durumu: Kolon ve kirişlerde bulunan çatlaklar göz önünde bulundurularak binanın dayanıklılığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ancak sağlam gözüken ve üzerinde çatlak bulunmayan kolon ve kirişler her zaman yapının sağlam olduğu anlamına gelmemektedir. Tabii ki en sağlıklı sonucu deprem dayanıklılık testleri ile öğrenebilirsiniz.
Binadaki Rutubet Durumu: Yapılarda rutubet oluşmasının sebebi yüksek ihtimal ile su yalıtımının düzgün yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Zaman içerisinde rutubet binanın taşıyıcı elemanlarına büyük hasarlar verebilmektedir.
Deprem Öncesinde Evinizi Kontrol Ettirin
Ülkemizde yaşanan deprem felaketlerinde meydana gelen can kayıplarının büyük bir kısmı yıkım sebebiyle oluşmaktadır. Bu sebeple hayatımızı devam ettirdiğimiz yapıların deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde inşaa edilmesi önemlidir. Eğer ki yeni bir eve taşınacaksanız bu yasa ve yönetmeliklere uygun olup olmadığını mutlaka kontrol ettirmelisiniz. İçerisinde yaşadığınız bina hakkında elinizde bilgi bulunmuyor ise yapının uzmanlar tarafındana denetlenmesi gerekmektedir. Yapı denetlemesi konusunda çevre ve şehircilik bakanlığından destek alınabilir.
Deprem öncesinde evin depreme karşı mukavemeti kadar dışarı çıkma yolları da oldukça önemlidir. Yaşlı, çocuk ve engelli bireyler evinizde ikamet ediyorsa, bu kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda kolay çıkış yolları hazırlanmalıdır.
Deprem İçin Sigorta Yaptırın
Yalnızca deprem için değil diğer tüm doğal afetler için evinizi ve kendinizi güvence altına alabilmek için sigorta yaptırmanız önemlidir. Mali yükü yüksek olarak gözükse de yaşadığınız doğal afetin ardından size ciddi bir destek sağlayabilir.
Depreme Karşı Acil Durum Planı Hazırlanması
Depreme karşı alabileceğiniz bir diğer önlem ise etkili bir acil durum planı hazırlamaktır. Evinizde ikamet eden herkesin etkili bir şekilde katılabileceği bir acil durum planı herkes tarafından ezbere bilinmelidir. Planın içeriğinde acil durum sonrasında aile bireyleriyle nerede ve nasıl buluşulacağından buluşma yerine nasıl ulaşılacağına kadar her türlü önemli bilgi yer almalıdır.
Acil durum planı hazırlandıktan sonra mutlaka unutulmaması ve güncellenmesi için düzenli aralıklarla üzerinden geçilmelidir.
Evde Bulunan Kimyasal Malzemelere Karşı Önlem Alın
Birçoğumuzun evinde temizlik malzemesi ve araç bakım yağları gibi kimyasal ürünler bulunur. Deterjan, çamaşır suyu, benzin, motorin ve gazyağı bu kimyasallara örnek olarak verilebilir. Bu tarz kimyasallar yanıcı oldukları gibi, çıplak el ile temas edilmesi durumunda cilde büyük zararlar verebilir. Uzun süre solunmasında ise akciğerleri zedeleyebilir.
Ev tipi kimyasallar tek başlarına kullanımlarında zararsız olsalar da, diğer kimyasallar ile birleştiklerinde tepkimeye girebilirler. Bu sebeple kimyasallar mutlaka sınıflandırılmalıdır. Ek olarak kullanılan malzemeler izole bir şekilde çevreden ayrılmalıdır.
Deprem İçin Acil Durum Çantası Hazırlayın
Deprem felaketinin ardından önümüzdeki 72 saat boyunca hayatınızı devam ettirebilmek için bir acil durum çantası bulundurmanız gerekmektedir. Pil, temiz kıyafet, su ve kuru gıda gibi ihtiyacınız olan malzemeler mutlaka bu çantanın içerisinde bulunmalıdır.
Deprem çantası nasıl hazırlanır adlı yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Depreme karşı alınabilecek önlemleri ele aldığımız bu blog yazısını okuduğunuz için teşekkür ederiz. Depremler, yaşadığınız bölgeye bağlı olarak gerçek bir tehdit oluşturabilir, ancak doğru hazırlık ve bilinçli adımlarla riski önemli ölçüde azaltabilirsiniz.